Industrins och handelns tilläggspension (ITP) är en tjänstepension för privatanställda tjänstemän i Sverige. ITP 1 gäller för de som är födda 1979 eller senare och är helt premiebestämd. Arbetsgivaren betalar in till ITP 1 från 25 års ålder till 66 års ålder. Därefter kan fortsatt inbetalning avtalas mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Premier och inbetalningar
Arbetsgivaren betalar in 4,5% av lönen upp till 47 625 kr/mån, vilket är 7,5 inkomstbasbelopp (ibb) och 30% på lönedelar över det, upp till inkomsttaket på 190 500 kr/mån som är 30 ibb.
Val av placeringar
Du kan styra över hur pensionspengarna placeras. Dock måste minst hälften vara placerad i en traditionell försäkring. Den andra halvan kan placeras i en fondförsäkring, traditionell försäkring eller en kombination av båda. Om du inte gör något val placeras pengarna i en traditionell försäkring hos Alecta. Val görs via valcentralen på avtalat.se.
Flexpension
Flexpension innebär extra avsättningar till pensionen. Nivån på flexpensionen varierar beroende på avtal men för t.ex. Almega Tech Sverige så är den 2024 på 1,3 %. Så rent faktiskt betalas då 5,8 % av din lön in som premie till ITP 1. Målsättningen är att inbetalningen för flexpension ska öka till 2 %.
Inbetalning vid föräldraledighet
Under föräldraledigheten fortsätter arbetsgivaren att betala in premier till ITP 1, upp till 13 månader, om du tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan. De vidarebefordrar informationen till din ITP-försäkring. Premiens storlek baseras på genomsnittslönen för de 12 kalendermånader som är närmast innan start av föräldrapenning.
Efterlevandeskydd och sjukpension
Det finns möjlighet att lägga till efterlevandeskydd i form av återbetalningsskydd eller familjeskydd. Dessa skydd innebär att pengar betalas ut till efterlevande om den försäkrade avlider. Skydden innebär dock en kostnad som dras från de inbetalda premierna.
ITP 1 inkluderar sjukpension som ger ersättning vid sjukdom på 10v% av lönen upp till 573 000 kr/år, i 360 dagar. Därefter är det bara för lön över 573 000 kr som ersättning utgår på 65 % upp till 1 524 000 kr samt 32,5 % upp till 2 286 000 kr. Båda de övre ersättningarna utgår även de 360 första dagarna med.
Löneväxling
Man kan göra extra inbetalningar till ITP 1 från sin bruttolön. Det kallas löneväxling och hanteras av arbetsgivaren. Har man en lön över brytpunkten (skiktgräns + grundavdrag) för statlig skatt (2024 är det 615 300 kr/år) så kan det vara förmånligt att löneväxla. Dock ej så lönen hamnar under brytpunkten. Beskattningen av den extra inbetalningen sker när pensionen tas ut, och om uttaget då ligger under statlig skatt, har statlig skatt undvikits. Löneväxling påverkar skatt och inbetalning till allmän pension, ej avsättning till tjänstepension som baseras på bruttolönen innan avdrag.
Den särskilda löneskatten vid löneväxling är 5,8 % lägre än arbetsgivaravgiften för lön så många arbetsgivare ger den delen till den anställde, vilket då ger 5,8 % extra avkastning från start. Säkerställ att du får det.
Om anställningen avslutas
Om en anställning med ITP 1 avslutas, och inte ersätts av ny, så placeras det intjänade kapitalet i ett fribrev. Detta innebär att pengarna förvaltas vidare och fortsätter att växa, men inga nya inbetalningar görs. Inbetalningarna kan återupptas om en ny anställning med ITP 1 påbörjas senare.
Arbeta vid pensionering
Det går bra att arbeta samtidigt med uttag av ITP 1 från 66 års ålder. Innan är det mindre än 8h i veckan som är maximal arbetstid. Det gäller både som anställd och i eget aktiebolag, där man då bara kan fakturera för under 8h per vecka. Bryter man mot reglerna så kan man bli återbetalningsskyldig.
Utbetalning av pension
Utbetalningen av ITP 1 startar automatiskt vid 66 år. Om du vill gå i pension innan så kan det tidigast göras från 55 år. Logga in på Mina sidor och använd tjänsten “Räkna på din pension” en till sex månader innan du vill att utbetalningarna ska starta. Där får du fylla i från när utbetalningarna ska starta, hur länge pensionen ska betalas ut och dina kontouppgifter.
Du kan inte stoppa eller ändra utbetalningarna när de väl har börjat. Mer flexibla regler kan dock vara på väg.
Få översikt
På mina sidor på avtalat.se kan man se inbetalningshistorik för vanliga inbetalningar till ITP 1, flexpension samt avdrag för familjeskydd.
Man kan även se Prognos. Det inkluderar ej förväntade kommande inbetalningar.
Flytt av fondplacering i ITP 1 görs också på avtalat.se.
Få en överblick på dina olika pensionsdelar, inklusive ITP 1 på minpension.se.
Logga in hos respektive förvaltare du har för detaljerad överblick.
Optimera din tjänstepension
ITP 1 optimeras med så hög lön som möjligt under åldern 25 – 66 år i kombination med rätt risknivå i placeringarna och låga avgifter. ITP 1 placeras som regel i en traditionell försäkring om inget aktivt val görs. Det har historiskt sett gett lägre avkastning än i en fondförsäkring med global indexfond och låga avgifter.
Så byt förvaltning om du är beredd att ta högre risk för möjlig högre avkastning.
Överväg löneväxling för att optimera skatt om du har inkomst över brytpunkten för statlig skatt.
Överskrid inte gränsen för tillåtet arbete om du tar ut pension innan 66 års ålder. Så du inte riskerar att bli återbetalningsskyldig.
Efter 66 års ålder görs inga inbetalningar till ITP 1, om inte annat avtalas med arbetsgivaren. Så se till att du får det om du fortsätter att jobba efter 66.
Läs vidare hur du kan optimera alla delarna av pensionen.