ITP 2 tjänstepension 

Industrins och handelns tilläggspension (ITP) är en tjänstepension för privatanställda tjänstemän i Sverige. De födda innan 1978 har ITP 2 som består av en förmånsbestämd ålderspension och ITPK som är premiebestämd. Arbetsgivaren betalar in till ITP 2 från 28 års ålder till maximalt 65 års ålder. Ålderspensionen och ITPK betalas ut separat. Deras storlek påverkar inte varandra.

Premiedelen ITPK

ITPK har ett, i sammanhanget, enkelt upplägg. Premien som betalas in (2% av lönen) placeras, om ej annat väljs, i en traditionell försäkring hos Alecta. Det går att ändra placering till en fondförsäkring eller en kombination av typerna i valcentralen. ITPK kan betalas ut från 55 års ålder på mellan 1 år och livstid (se varje försäkring för detaljer). Det är summan av det förvaltade kapital som avgör hur mycket som betalas ut.

Den förmånsbestämda ålderspensionen 

Ålderspensionen kan vara enkel att förstå om en person arbetar heltid hela sitt yrkesliv, med normal löneökning, hos en arbetsgivare och sedan går i pension vid 65. Personen får i så fall 10% av sin slutlön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (ibb). 65% av slutlönen upp till 20 ibb samt 32,5% upp till 30 ibb, vilket är systemets övre gräns. 

Avvikelser från det enkla exemplet ökar komplexiteten i uträkningen samt kan ha dolda risker som kan minska det förmånsbestämda beloppet.

Förvaltningen sköts av Alecta och det går inte att göra val kring den. 

Vad avgör storlek på ålderspensionen?

För att kvalificera till full ålderspension behöver personen ha en intjänad tjänstetid på 360 månader. Varje månad mindre ger ett avdrag på 1/360-del. Du kan se din aktuella tjänstetid på Alectas webbplats. En längre tjänstetid än 360 ger inte en högre ålderspension.

Slutlön

Slutlön är en viktig term i ITP 2 ålderspension och används som underlag för att räkna fram den förmånsbestämda ersättningen. Är slutlönen då upp till 7,5 ibb får personen 10% av slutlönen.

Slutlönen räknas fram som ett snitt av de 10 senaste årens 5 bästa år. Det innebär att lönenivån före de sista 10 åren inte har någon direkt betydelse för slutlönen. Så om man har haft en hög lön och sedan fått en lägre lön de sista 10 åren, är det den lägre som avgör slutlönen.

Lönekapning

Situationen kan även förvärras av lönekapning, som är en inbyggd spärr i ITP 2 för att förhindra att någon får en betydligt högre lön efter 60 års ålder för att få högre pension.

Man kan ha haft en hög lön fram till 55 år. Sen en lägre lön under 5 år, på grund av t.ex. deltid eller sjukskrivning. Sen jobba med hög lön mellan 60 – 65 år men då endast få hela sin ålderspension beräknad på den låga lönen mellan 55 – 60, eftersom lönekapning efter det hindrar att slutlönen ökar i relation med den högre lönen. 

Ett exempel är tågvärden Mia, som fick en betydligt lägre tjänstepension på grund av tillfälligt lägre lön i kombination med lönekapning när hennes lön sedan ökade igen.

Kollektiv slutbetalning

Om man går i pension efter 62 år och 1 månads ålder så kan man ha rätt till kollektiv slutbetalning. Det betyder att inbetalning till ITP 2 på samma sätt som om personen fortsatt jobba fram till 65. Det är ITP 2-systemet som kollektivt står för det om personen slutar i pensioneringssyfte.

När inbetalningen upphör

Om en anställning avslutas och ej ersätts av annan med ITP 2 så placeras den inbetalade förmånsdelen i ett fribrev. Arbetad tid i systemet fastställs samt slutlön. Fribrevet räknas sen om av Alecta varje år utifrån hur deras förvaltning gått. Dock max konsumentprisindex utveckling.

Inbetalningar under föräldraledighet

Det är vanligt att din arbetsgivare fortsätter att betala den ordinarie premien till din tjänstepension under elva månader av föräldraledighet. Det rekommenderas av både Svenskt Näringsliv och PTK.

Efterlevandeskydd och sjukpension

Du kan välja att lägga till extra skydd som ger din familj ersättning om du skulle dö. Det kallas efterlevandeskydd och inkluderar återbetalningsskydd och familjeskydd. Familjepension finns även under vissa omständigheter. Aktivering medför en kostnad som dras från de inbetalda premierna. Du kan välja att anpassa skydden beroende på hur din familjesituation ser ut och förändras. Det görs på avtalat.se.

ITP sjukpension ingår i ITP 2. Det kan ge 10% ersättning vid sjukdom i ett år för lön upp till 7.5 ibb. De högre nivåerna ger ersättning även efter ett år.

Arbeta vid pensionering

Efter 65 kan man jobba hur mycket man vill i kombination med att ta ut ITP 2 ålderspension och ITPK. Fram till 65 är dock gränsen under 8h i veckan. Det gäller både som anställd och i eget aktiebolag, där man då bara kan fakturera för under 8h per vecka. Bryter man mot reglerna så kan man bli återbetalningsskyldig.

Om man vill jobba mer än det så får man istället ta ut pension på deltid.

Flexpension

På senare år har inbetalningar för flexpension lagts till ITPK. Nivån är olika men för t.ex. Almega Tech Sverige så är den 2024 på 1,3 %. Så rent faktiskt betalas då 3,3 % av din lön in som premie till ITPK (2% + 1,3%). Målsättningen är att inbetalningen för flexpension ska öka till 2%.

Löneväxling

Man kan göra extra inbetalningar till ITPK från sin bruttolön. Det kallas löneväxling och hanteras av arbetsgivaren. Har man en lön över brytpunkten (skiktgräns + grundavdrag) för statlig skatt (2024 är det 615 300 kr/år) så kan det vara förmånligt att löneväxla. Dock ej så lönen hamnar under brytpunkten. Beskattningen av den extra inbetalningen sker när pensionen tas ut, och om uttaget då ligger under statlig skatt, har statlig skatt undvikits. Löneväxling påverkar skatt och inbetalning till allmän pension, ej avsättning till tjänstepension som baseras på bruttolönen innan avdrag.

Den särskilda löneskatten vid löneväxling är 5.8%% lägre än arbetsgivaravgiften för lön så många arbetsgivare ger den delen till den anställde, vilket då ger 5.8% extra avkastning från start. Säkerställ att du får det.

10 taggare

En tiotaggarlösning kan vara aktuell för dig om du tjänar minst 62 460 kronor i månaden. Du kan då i samråd med arbetsgivaren välja att gå över till annan pensionslösning som ITP 1 för att kunna ta högre risk på delar som annars skulle placeras i förmånsdelen av ITP 2. De totala konsekvenserna kan vara svåra att överblicka så lyssna inte bara på en försäkringssäljare i frågan.

Att arbeta efter 65

Inbetalningarna till ITP 2 slutar efter 65. Om du fortsätter arbeta kan du komma överens med din arbets­givare om att de ska betala in till ITP 1 Ålders­pension efter 65 istället.

Utbetalning av pension

Logga in på Mina sidor och använd tjänsten “Räkna på din pension” en till sex månader innan du vill att utbetalningarna ska starta. Där får du fylla i från när utbetalningarna ska starta, hur länge pensionen ska betalas ut och dina kontouppgifter. Förvaltar inte Alecta din ITPK så lär du behöva logga in på respektive förvaltare. 

Normalt sett startar utbetalningen av ålderspensionen och ITPK vid 65. ITPK betalas ut över 5 år om inget annat väljs för fondlösning från 2007 och tidigare. På livstid för senare lösningar. Men logga in hos de som förvaltar din ITPK och ange hur du vill ha det.

Du kan inte stoppa eller ändra ut­betal­ningarna när de väl har börjat. Mer flexibla regler kan dock vara på väg.

Få översikt

mina sidor på avtalat.se kan man se inbetalningshistorik från 2021 och framåt som visar vanliga inbetalningar till ITPK, flexpension samt avdrag för familjeskydd.

Man kan även se Prognos för både inbetald ITPK och ålderspension. Det inkluderar ej förväntade kommande inbetalningar.

Flytt av fondplacering i ITPK görs också på avtalat.se.

Alecta kan du se intjänad tjänstetid (360 månader för full ålderspension) samt en prognos för utbetalning av ålderspension om du jobbar till 65, samt det som betalats in hittills. Du startar även utbetalning samt bestämmer uttagstid för ålderspension där.

Få en överblick på dina olika pensionsdelar, inklusive ITP 2 på minpension.se.

Vill du ta ut ITPK innan den betalas ut automatiskt, vid 65, så loggar du in hos förvaltaren av aktuell ITPK.

Optimera din tjänstepension

Logga in på de länkade pensionstjänsterna ovan och skaffa dig en grundläggande överblick.

Som framgått är det viktigt att lönen är bra de år som ligger till grund för slutlönen. Några dåliga år just då kan sänka ålderspensionen mycket. Har man redan fullt intjänad tjänstetid så kan det till och med vara bättre att avsluta inbetalningarna till ITP 2 (byta till någon sysselsättning som aktiverar avslut) så ålderspensionen läggs i ett fribrev med en bra slutlön än att ha flera dåliga år som drar ner slutlönen.

ITPK optimeras med så hög lön som möjligt under åren 28 – 65 i kombination med rätt risknivå i placeringarna. ITPK placeras som regel i en traditionell försäkring om inget aktivt val görs. Det har historiskt sett gett lägre avkastning än i en fondförsäkring med global indexfond och låga avgifter.

Det är tvärt om mot hur PPM fungerar, där de som inte gör ett aktivt val får AP7 Såfa som har stor exponering mot globala börser med mycket bra historiskt resultat.

Så byt förvaltning om du är beredd att ta högre risk för möjlig högre avkastning.

Överväg löneväxling för att optimera skatt om du har inkomst över brytpunkten för statlig skatt.

Har du möjlighet att byta till en tiotaggarlösning så gör inte det enbart på råd från försäkringssäljare. Undersök alla för och nackdelar för din situation.

Om du överväger att gå i pension runt 60 års ålder är det förmånligt att vänta till 62 år och 1 månad, så du får kollektiv slutbetalning fram till 65 års ålder.

Överskrid inte gränsen för tillåtet arbete om du tar ut pension innan 65. Så du inte riskerar att bli återbetalningsskyldig.

Jobbar du efter 65 så får du ingen ytterligare inbetalning till varken ITP 2 ålderspension eller ITPK. Se till att din arbetsgivare gör inbetalningar till ITP 1 istället.

Läs vidare hur du kan optimera alla delarna av pensionen.